Pe vremea când trăia bunica Rada, expertă în copt cozonaci copți în vatră  după ce fuseseră frământați cu nădejde într-o copăiță de lemn a cărei singură întrebuințare era chiar asta,  Crăciunul și Paștile erau sărbătorile mele favorite. Mamaie nu se apuca singură de treabă, ci împreună cu 2-3 vecine care își coceau și ele cozonacii în vatra noastră, în timp ce luau la analizat toate fetele mari (și pe cele care nu mai erau mari) din comună. Știu sigur, le-am spionat de atâtea ori.

Iar cum treaba cu coptul și șezătoarea semi-culturală se petrecea noaptea, toată noaptea, Crăciunurile mele sunt pline de amintiri ale unor treziri dis-de-dimineață într-o aromă dumnezeiască de cozonac proaspăt copt, plus alte cele pe lângă el: cornuri umplute cu magiun de prune de casă și nuci, brânzoaice la fel de ghiftuite și te mai miri ce alte forme de copturi ispititoare.

Dacă vă gândiți că amintirile acestea mă fac o mare cocătoare de cozonaci cu prilejul sărbătorilor, vă înșelați amarnic. Nu. Locuiesc la bloc și n-am cum să refac atmosfera aceea. Nu am vatră, nici copăiță, iar vecinele sunt, de obicei, plecate la țară cu ocazia sărbătorilor. Și oricum nu ne înghesuim să ne vizităm. Iar ca să strici frumusețe de amintiri din copilărie cu trebăluială, de obicei de una singură, prin bucătăria îngustă de la bloc, tocmai de Crăciunul 2016,  chiar că nu merită. În plus, am petrecut destul timp, mult mai mult timp decât alte surate ale mele, prin bucătărie, luptându-mă zilnic cu oale cu mâncare, ca să mai am chef să fac și acum bucătăria punctul central al vieții mele. Aaaa, așa ca să mă relaxez, cum ziceau niște studii (cică gătitul relaxează) din când când, da, dar ceva mai rar, fiindcă nici motive mari de stres nu mai am. Din partea mea, trăiască firmele cocătoare de minuni pufoase și pline de nucă și să ne facă sărbătorile cât mai îmbietoare. 

Nu plec nicăieri de Crăciun anul acesta din două mari motive: n-am cu cine, n-am cu ce. Dacă n-ar fi astea două motive la mijloc, aș face cel mai minunat Crăciun în una din destinațiile următoare: 

 

Crăciun în Laponia

Cred că vine de la sine faptul că prima destinație turistică potrivită pentru seara de Crăciun este…chiar țara lui Moș Crăciun, Laponia. Dar unde este situată Laponia și ce regim de guvernare are? Să vedem, tanti Wiki ne spune că:

Laponia este localizată in nordul Europei și se întinde pe teritoriul a patru state: Norvegia, Suedia, Finlanda, Rusia. Majoritatea teritoriului se găsește la nord de Cercul Polar. Coasta vestică este constituită din fiorduri, văi adânci, munți și ghețari iar altitudinea maximă o atinge Muntele Kebnekaise (2111 m) în Suedia.

Așadar, în oricare dintre țările de mai sus aș merge, dacă o țin drept spre nord,  am șanse mari să dau nas în nas cu Rudolph și Moș Crăciun. Dar ca să fiți siguri că vă întâlniți cu el, pândiți-l când vine la schi în Levi sau când își vizitează elfii în Rovaniemi, ambele localități aflându-se în Finlanda. Sunt convinsă că sunt organizate excursii în zona aceasta, însă mă tem că sfatul meu prețios nu vă va fi de mare folos la ora asta, rezervările de Crăciun se fac din august. Dar nu strică să știți unde mergeți la anul, nu? Numa aduceți-mi aminte să vă amintesc asta prin august anul viitor, ok?

Dar cine spune că trebuie să mergeți în turmă în Laponia? Puteți ajunge foarte bine chiar cu mașina personală sau cu avionul. Bănuiesc că un loc în avion costă acum puțin mai mult, dar hei, o dată e Crăciun în 2016, nu? Merită scuturat puțin buzunarul pentru o vizită surpriză (deși mă îndoiesc că-l puteți lua prin surprindere vreodată pe Moșu).

 

Crăciun în Viena

 

Tradiția Târgului de Crăciun, sau Chriskindlmarkt,  care ține din 15 noiembrie până în 24 decembrie datează de secole în frumoasa capitală a Austriei.  Mai precis, de vreo  700 de ani, de pe vremea când împăratul Albrecht a  organizat primul târg de Crăciun. De atunci încoace, în fiecare an s-a păstrat tradiția vieneză  Criskindlmarkt,  când se organizează 9 astfel de târguri, care se țin în locuri marcate de istorie din frumosul oraș.  Viena pe timp de iarnă este feerică, iar în aer se simte un aer vesel, jucăuș precum era fosta ei împărătească, Sissi.

Dacă vreți să vedeți ceva deosebit de Crăciunul acesta, recomandarea mea este să mergeți la Târgul de Crăciun de la Palatul Schonbrunn.  În această perioadă a anului, și nu nmai, turiști gălăgioși vin în grupuri mari și dau viață vechiului palat. La Schonbrunn se ajunge foarte rapid cu metroul, care are stația chiar în apropierea grădinii palatului. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, în fața platului, în curtea interioară este un brad uriaș, înalt de 30 metri, împodobit superb și luminat de sute de beculețe colorate.

Târgul de Crăciun  este amplasat în apropierea intrării la palat, nu aveți cum să-l ratați. Chioșcurile cu diverse lucrușoare de vînzare (suveniruri din ceramică și ceară imprimate cu imaginea palatului sau a împărătesei Sissi, globuri, clopoței, săniuțe, reni sau Moși Crăciuni, dulciuri de la cofetării cu tradiție etc.) sunt distribuite sub forma unui semicerc. 

Farmecul târgului de Crăciun de la Schonbrunn este întregit de diversitatea aromelor care plutesc în aer prin curtea în care Franz Joseph își făcea odicioară plimbarea de dimineață. Arome învăluitoare de turtă dulce, castane coapte,  vin fiert, cartofi copți, figurine de martipan, nuci glazurate, mere trase în ciocolată și o groază de alte bunătăți plutesc prin aerul rece de decembrie. Pe lângă aceste delicatețuri, pe străzile din jurul palatului  te încântă muzicienii stradali care interpreteaza Strauss, Haydn sau Mozart, precum și tradiționalul Cor de băieți din Viena. 

Palatul Schonbrunn

 

Crăciun la Sinaia

 

Dacă vă doriți un Crăciun de vis fără să plecați din țară și fără să rămâneți cu gaură în buget, puteți rezerva locuri în oricare dintre hotelurile sau pensiunile din Sinaia. Peisajul este mirific și dacă ați fost vreodată la Sinaia sunt convinsă că știți despre ce vorbesc. Stațiunea Sinaia este cunoscută și sub numele de Perla Carpaților și  este renumită nu numai pentru pârtiile de ski moderne, dar și pentru celelalte atracții turistice: Castelul Peleș, fosta reședință a regelui Carol I, unul dintre cele mai admirate castele din România și din Europa, Castelul Pelișor, un palat de mici dimensiuni, fostă reședință de vară a principilor moștenitori ai României, Mănăstirea Sinaia, o construcție încărcată de istorie și spiritualitate, Cazinoul Sinaia, unde se organizează interesante manifestări culturale, Casa Memorială George Enescu etc. 

Sinaia, Castelul Peles

 

Crăciun în New York

 

Dacă vreți să plecați mai departe de casă, cel mai potrivit oraș pentru seara de Crăciun este orașul care nu doarme niciodată, New York. Ce poți să faci de Crăciun în New York?

În primul rând, ceea ce ai putea face în oricare altă zi a anului: să te plimbi pe străzile celebre ale Manhattanului, începând de la Grand Station, apoi pe Fifth Avenue, admirând și făcându-vă cumpărăturile din marile lanțuri de magazine Macy’s, Bloomingdales, Barneys, Saks, cotiți apoi spre Rockefeller Center, de unde puteți admira panorama orașului, splendidă în fiecare zi, dar mai ales de Crăciun. Aici veți putea admira cel mai mare brad de Crăciun din zonă care este luminat de aproximativ 45.000 de beculeţe în fiecare an, și vă puteți distra de minune la patinoarul Rockefeller care este cel mai atractiv punct de distracție al orașului în această perioadă.  Nu trebuie să ratați nici celebrul Empire State Building, din al cărui turn vă veți putea încărca bateriile cu chef de viață pentru anul care urmează. 

 

Crăciun fericit, oriunde veți fi!